Connecting Eindhoven wil een platform bouwen om samen te werken aan een inclusieve stad. We denken dat dit nodig is omdat er veel zichtbare en minder zichtbare discriminatie en ongelijkheid bestaat. In Eindhoven en daarbuiten. We richten ons op Eindhoven om sterke verbindingen te creëren in de lokale gemeenschap, zodat we dit moeilijke thema samen kunnen dragen. Ons eerste evenement bestaat uit online workshops in het voorjaar van 2021.

De afgelopen jaren is er veel gebeurd in onze stad. Denk hierbij aan hoe de vreedzame protesten van KOZP/Eindhoven kan het voor een inclusief Sinterklaasfeest met geweld werden belaagd of hoe moslims meerdere malen zijn geprovoceerd tijdens de ramadan. Daarnaast is er uit onderzoek van anti-discriminatiebureau Radar gebleken dat expats worden gediscrimineerd in het Eindhovense uitgaansleven en heeft de kindertoeslagaffaire institutioneel racisme hier in Nederland blootgelegd. Vorig jaar waren er natuurlijk ook de indrukwekkende protesten van Black Lives Matter die plaatsvonden waar mensen aangaven dat ze genoeg hebben van racisme en discriminatie. En tenslotte heeft de Coronacrisis op een ingrijpende manier ons leven compleet veranderd en de ongelijkheden in de wereld aan het licht gebracht.

Naast deze ‘grote’ momenten zijn er ook in het dagelijkse leven momenten waarbij mensen te maken hebben met sociale uitsluiting. Deze vormen krijgen niet zoveel media-aandacht, maar zijn hierdoor niet minder belangrijk. Deze vormen van sociale uitsluiting creëren onder andere pijn, boosheid, frustratie en verdriet. Wij zien het daarom als onze verantwoordelijkheid om samen te werken en op te staan tegen discriminatie, racisme en andere vormen van sociale uitsluiting. Daarnaast willen we ruimte bieden en geven aan de pijn en het verdriet wat er bij mensen leeft. Met zorg dit proces te dragen en te werken naar herstel. We willen samenbouwen aan een netwerk in Eindhoven dat zich inzet tegen al deze vormen van onrecht en bouwen aan een veilige en liefdevolle samenleving. Dit kunnen wij niet alleen, daar hebben wij jou voor nodig!

Ben jij een actieve bewoner of vertegenwoordig jij een (zelfhulp-)organisatie in de stad? Dan willen we met jou samen bouwen aan onze droom. Om hiermee aan de slag te kunnen, hebben we kennis en kunde nodig. Daarom organiseren we het online evenement ‘Connecting Eindhoven’. We hopen dat daar nog veel andere activiteiten uit ontspringen die onze verbinding versterken.

BLIJF OP DE HOOGTE BLIJVEN? SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF